Bij Ruijter Bloembollen geloven we dat een gezonde bodem de basis is voor gezonde tulpen. We telen onze bollen en bloemen op grond die we verrijken met natuurlijke mineralen. De bodem wordt hierdoor vruchtbaar en weerbaar en dat zie je terug in ons eindproduct.

Over ons

Ruijter Bloembollen is een bloembollenteelt- en broeierijbedrijf gevestigd in Slootdorp. We telen ruim vijftig hectare tulpen en tien hectare gladiolen. De teelt van beide gewassen vindt plaats in de Wieringermeer en de Anna Paulowna polder. In de wintermaanden broeien we tien miljoen tulpenbollen in onze broeierij. We zijn aangesloten bij verschillende kwekersverenigingen, waaronder Prominent. 

We werken met een enthousiast team van medewerkers uit verschillende landen. We staan voor een goede sfeer en een nette, lichte en vooral schone werkruimte. Kortom, een werkplek waar het voor iedereen prettig werken is.

Duurzame teelt


We voeden de grond waarop de tulpen groeien met natuurlijke preparaten, bijvoorbeeld zeezout en kruidenextracten, die de grond zuurstof- en voedselrijk maken. Het gebruik van bestrijdingsmiddelen hebben we de afgelopen jaren drastisch kunnen verlagen. Zo gebruiken we nu bijvoorbeeld etherische oliën om schadelijke insecten mee te verjagen. Nuttige insecten, zoals zweefvliegen en lieveheersbeestjes, worden hierdoor gespaard. Onze kassen hebben het Groen Label Kas certificaat. Dat wil zeggen dat er verantwoord wordt omgesprongen met energie- en waterverbruik. Maar wij gaan een stap verder.

Sinds kort maken we in onze kassen gebruik van slimme technologie om verdampingswarmte te hergebruiken. Planten die groeien verdampen voortdurend water en dat onttrekt warmte aan de omgeving. Normaal gesproken gaat het vocht – en dus ook die verdampingswarmte - door de luchtramen naar buiten. Met onze installatie wordt het vocht uit de lucht gecondenseerd, waardoor de verdampingswarmte of 'latente' warmte weer vrij komt. We vangen die warmte op en hergebruiken het om de kassen mee te verwarmen. Het drogere klimaat dat in de kas ontstaat is ook beter voor de bloemen.

Danzij onze duurzame werkwijze zijn wij door MPS beoordeeld met een A+

Modern assortiment


De soorten die wij in ons assortiment hebben groeien snel, zonder daarbij aan kwaliteit en gewicht in te leveren. Bovendien zijn ze gemakkelijk te verwerken en hebben ze een lage uitval. Om het vaktermen in te zeggen, er zit veel ‘brigittabloed’ in onze soorten. 

Uit onze kassen komen zware tulpen met een diepgroen blad die samen een goede bos tulpen vormen. Mooi, stevig en ze staan lang in de vaas. Kortom, een bos tulpen die wij zelf in huis willen hebben staan.

Ons assortiment is altijd in beweging. We kruisen zelf nieuwe soorten, maar kopen ook nieuwe soorten aan. We proberen ze uit en kijken of ze iets toevoegen aan het bestaande assortiment.

Bollenteelt in Chili


Een deel van onze bollen laten we telen in het zuiden van Chili, vlak boven Patagonië, waar het klimaat vergelijkbaar is met dat van ons. Maar doordat op het Zuidelijk Halfrond ligt zijn de seizoenen tegenovergesteld; het is daar zomer als het bij ons winter is.

Deze Chileense bollen gaan vanaf september al in de kas, waardoor we in oktober onze eerste bloemen kunnen leveren.

Track-en-trace systeem


In ons bedrijf werken we met een geavanceerd track-en-trace systeem. Ieder fusteenheid met bollen, meestal een kuubskist, krijgt een unieke barcode die in het computersysteem wordt ingevoerd. De code wordt vanaf de hefttruc gescand en gekoppeld aan een locatie. Zo hebben we niet alleen een actueel overzicht van waar wat staat, maar later ook data van de route die de kist heeft afgelegd. Als er afwijkingen worden geconstateerd kunnen we altijd herleiden wat er is gebeurd. Met die bevindingen kunnen we het proces verbeteren.